Mensenrechten en eerlijke handel
Bij koffie- en theeproductie vormen lage lonen een van de grootste problemen voor de werknemers en het minimumloon is niet altijd een leefbaar loon. Sommige werknemers leven daardoor in armoede. Armoede brengt mensen in een kwetsbare en afhankelijke positie en dat is weer een grote risicofactor voor mensenrechtenschendingen. Door te kiezen voor koffie en thee met een Fairtrade keurmerk, draag je zoveel mogelijk bij aan betere handelsvoorwaarden en levensomstandigheden voor met name kleinschalige koffie- en theeboeren en hun gemeenschap. Zoals eerder gezegd kunnen betere leefomstandigheden en lonen ook helpen om het kappen van tropische bossen te voorkomen [11, 12, 13].
Toekomstige productie en klimaatverandering
Klimaatverandering is een groot probleem voor koffie- en theeboeren. Zij hebben onder andere meer last van droogte, zware regenbuien en ziektes die hun oogst beïnvloeden. Daarom zetten zowel Rainforest Alliance als Fairtrade in op educatie en toekomstbestending produceren [9, 12].
Wat kan ik thuis doen voor een duurzamer kopje koffie of thee?
Gemiddeld gooien we 23 liter koffie en thee weg per jaar [14]. Dat is wel 14% van alle ingekochte koffie thuis [15]. Zonde! De meeste koffie en thee die we weggooien is overgebleven in de kan [14]. Let er dus goed op dat je precies klaarmaakt wat je van plan bent om op te drinken. Doe dit door per kopje te zetten of gebruik je kopje als maatbeker. Zo maak je precies genoeg. Je kunt koffie en thee ook bewaren in een thermosfles, zodat het langer warm blijft. Zo heb je de hele dag door een kopje bij de hand. Vergeet niet je apparaat meteen uit te zetten na gebruik. Bij het koken van theewater kun je energie besparen door alleen de hoeveelheid water op te warmen die je daadwerkelijk gaat gebruiken [16, 17, 18]. Heb je per ongeluk toch koffie of thee over? Je kunt hier nog enorm veel mee doen. Maak bijvoorbeeld eens zelf thee-fruitijsjes, koffieijsjes, ijskoffie of -thee, toetjes, mocktails, koude thee met heet water, fruit en specerijen of verwerk het in warme gerechten. Kies voor gezonde inspiratie en wees creatief!
Klimaatneutrale cappuccino, bestaat dat?
Een cappuccino zonder impact bestaat niet. Alles wat we eten en drinken heeft een impact, maar met elke keuze die we maken kunnen we deze impact zo laag mogelijk houden. Sommige producenten bieden ‘klimaatneutrale’ koffie en melk aan, je kunt dit zien op de verpakking. De daadwerkelijke uitstoot naar nul brengen is niet mogelijk in de praktijk, maar processen kunnen wel worden geoptimaliseerd en de resterende uitstoot van broeikasgassen kan worden ‘gecompenseerd’. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door bescherming van bepaalde natuurgebieden of andere besparende maatregelen, zoals het opwekken van groene energie en biogasinstallaties bij huishoudens die nu stoken met hout [19]. Let er op dat ‘klimaatneutrale’ opties alleen gaan over compensatie van de broeikasgasuitstoot. De overige impact op bijvoorbeeld bodemkwaliteit, boskap en leefomstandigheden is daarmee nog niet gecompenseerd.
Je kunt de klimaatimpact van je cappuccino verder verkleinen door te kiezen voor minder en/of ‘klimaatneutrale’ koemelk. De hoeveelheid koemelk die we in de koffie doen bepaalt namelijk voor een groot deel de gerelateerde broeikasgasuitstoot. Een alternatief is om te kiezen voor een plantaardige melk. De gezondheidswinst van de aanbevolen enkele porties zuivel per dag is niet 1-op-1 te vervangen door een plantaardig alternatief. Maar als er genoeg eiwit inzit en er calcium, vitamine B12 en bij voorkeur ook vitamine B2 aan is toegevoegd, leveren vervangers wel een aantal van de voedingsstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt. In de praktijk is een verrijkte sojadrink de meest volwaardige vervanger. Andere plantaardige alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen [20]. De broeikasgasuitstoot van koemelk is 2,5 maal hoger dan sojamelk en er is daarnaast ruim het dubbele landgebruik en 35% meer water voor nodig, zie tabel 1 [5].