Grijze stroom komt uit kolen- en gascentrales
Met grijze stroom wordt elektriciteit bedoeld die wordt opgewerkt door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Soms wordt ook kernenergie ertoe gerekend. Met groene stroom wordt stroom bedoeld die wordt opgewekt uit ‘hernieuwbare energiebronnen’, zoals zon, wind, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Nederland is bepaald geen koploper als het aankomt op de productie van duurzame energie. Sterker nog: in Europa bungelen we met 7,4 procent helemaal onderaan, onder Luxemburg en Malta, zo meldde Eurostat afgelopen januari.
Maar dit ging nog om de cijfers van 2018. En alhoewel Nederland inderdaad jarenlang weinig voortgang boekte, begint er inmiddels wel iets te veranderen. Zo groeide de productie van duurzame energie vorig jaar met 13 procent, waarmee het aandeel in 2019 op 8,6 procent kwam.
Dit jaar moet daar nog een enorme slag bij komen, om het nationale doel voor 2020 te halen: 14 procent van onze energie moet in 2020 uit duurzame bronnen komen - bijna een verdubbeling in twee jaar tijd dus. Onder voortzetting van het huidige beleid is de kans groot dat dat doel niet gehaald wordt, maar het doel voor 2023 wel.

Afbeelding via Pexels.