Wat zijn de kosten van het tegengaan van klimaatverandering?
Om te beginnen is het van belang om de kosten van het tegengaan van klimaatverandering (mitigatie) goed te onderscheiden van de kosten die moeten worden gemaakt om klimaatverandering te ondergaan (adaptatie). De afgelopen jaren zien we al een flinke toename van met name klimaat gerelateerde rampen die het leven duurder maken. De slachtoffers van overstromingen (zoals die in Limburg van 2021) en bosbranden kunnen hierover meepraten. Voor anderen loopt de verzekeringspremie op of moeten er vanwege de toenemende droogte extra kosten worden gemaakt voor de fundering van hun huis.
Omdat we in het verleden te weinig hebben betaald worden we nu met deze kosten geconfronteerd [1]. Om dit soort kosten in de toekomst tegen te gaan, is het van belang om nu te investeren en dus kosten te maken om de vervuilende activiteiten te verminderen of zelfs te bannen.
Voor veel producten en activiteiten die klimaatverandering veroorzaken betalen we nu te weinig omdat de forse milieuschade daarvan niet wordt verrekend [2]. Dat geldt eigenlijk voor alles waar fossiele energie mee gemoeid is. Met andere woorden, we verwarmen onze huizen nu met gas waar niet alle kosten voor in rekening worden gebracht. Hetzelfde geldt voor vliegen, onze grijze elektriciteit, autorijden op benzine en het eten van vlees. Als de oorlog in Oekraïne ons nu iets duidelijk maakt, is het precies onze afhankelijkheid van goedkope grondstoffen.
Om verdergaande klimaatverandering tegen te gaan en tegelijk onze afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen, is het nodig om investeringen te doen waarvoor burgers wel direct of indirect moeten betalen. Zoals aangegeven kunnen we investeren in bijvoorbeeld warmtepompen of warmtenetten en elektrische voertuigen, maar vaak zal dat in eerste instantie duurder uitpakken. Dit komt ook doordat elektriciteitsnetten moeten worden verzwaard om grotere verbruikers zoals warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s van voldoende energie te voorzien. Geen sector zal gespaard blijven omdat fossiele energie alomtegenwoordig is in zowel de productie als consumptie [3].

Afbeelding van Pixabay via Pexels.com