Wie zijn wij?

De KlimaatHelpdesk is dé plek waar iedereen een wetenschappelijk onderbouwd antwoord kan krijgen op klimaatgerelateerde vragen.

Help de KlimaatHelpdesk!

De KlimaatHelpdesk dé plek waar wetenschappers antwoorden geven op klimaat-gerelateerde vragen uit de samenleving. De afgelopen twee jaar hebben we met meer dan 350 experts en een team van 40 enthousiaste redacteuren al 180 vragen beantwoord. Daarnaast organiseerde en bezochten we al meerdere live evenementen, ontwikkelde we een KlimaatCasino spel en publiceren we de antwoorden op de website van het Klimaatakkoord. De KlimaatHelpdesk verscheen ook meerdere malen in de media (o.a. NOS, OCW en RTV Utrecht) en stond voor het tweede jaar op rij in de Trouw Duurzame 100.

Maar ons werk is nog lang niet klaar, want nog wekelijks krijgen we vragen binnen over zowel de fysische als sociale aspecten van klimaatverandering. Door de groei van onze activiteiten de afgelopen jaren kunnen we de KlimaatHelpdesk niet meer draaiende houden met alleen vrijwilligers. Om er zeker van te zijn dat we door kunnen gaan met het beantwoorden van vragen en bijdragen aan betere en betrouwbare online informatie over klimaatverandering, hebben we jouw hulp nodig!

Wil je ons steunen? Gebruik dan onderstaande Tikkie QR-code of klik hier.

Donatie QR

Wat is de KlimaatHelpdesk?

Veel mensen zijn op zoek naar betrouwbare en makkelijk te begrijpen informatie over klimaatverandering. Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering en hoe kan dit probleem worden aangepakt? Maar het vinden van zulke informatie is nog niet zo makkelijk op het internet. Hoe weet je dat wat je leest wel wetenschappelijk correct is? In een wirwar van clickbait en desinformatie is het soms lastig te zien wat klopt en wie er aan het woord is.

De KlimaatHelpdesk is opgericht om daarbij te helpen. Wij verbinden klimaatvragen van iedereen in Nederland aan de juiste experts en delen zo wetenschappelijke informatie over klimaatverandering op een begrijpelijke manier met het grote publiek. Hierdoor hopen we de dialoog tussen wetenschappers en burgers op gang te brengen. Klimaatverandering kan complex zijn, en er komen veel vakgebieden bij kijken. Daarom hebben we een netwerk van actieve experts (momenteel meer dan 350) in alle vakgebieden – van natuurkunde, economie, biologie, geografie, tot geschiedenis, rechtsgeleerdheid en psychologie. Zo kunnen we vragen vanuit verschillende invalshoeken beantwoorden.

Organisatie

Klimaathelpdesk.org is in beheer van de Stichting KlimaatHelpdesk, geregistreerd onder Kamer Van Koophandel nummer 83377646 (RSIN 862850848). Het stichtingsbestuur bestaat uit

  • Voorzitter Martina Huber (Universiteit Wageningen),
  • Voorzitter Joeri Reinders (Leiden University College),
  • Secretaris Joseline Houwman (Radboud Universiteit Nijmegen) en
  • Penningmeester Frida Hoem (Universiteit Utrecht).

Voor de statuten klik hier. Ons beleidsplan is hier te vinden.

Raad van Advies

Op 17 november 2021 is een Raad van Advies voor de KlimaatHelpdesk ingesteld door het bestuur van de Stichting KlimaatHelpdesk. Op deze pagina worden de taken van de Raad van Advies toegelicht en de 7 leden voorgesteld.

Financiën

KlimaatHelpdesk is 100% non-profit, en kan alleen bestaan dankzij donaties, sponsorschappen en giften. Stichting KlimaatHelpdesk heeft ANBI-status (RSIN 862850848). Donaties kunnen gedaan worden op rekeningnummer NL84 TRIO 0320 3144 48 tnv Stichting KlimaatHelpdesk of via de Tikkie hierboven.

Voor ons financieel jaaroverzicht 2022, klik hier.

KlimaatHelpdesk is opgezet vanuit de Utrecht Young Academy en Scientists4FutureNL

Huidige sponsoren:

Eerdere sponsoring van:

Kickstart sponsoring van:

Prijzen

  • Pathways To Sustainability Award (Oktober 2021)
  • NWO Communication Initiative Award (November 2021)

Wie zitten er achter de KlimaatHelpdesk?

De KlimaatHelpdesk draait op de bijdrage van ons huidige team van vrijwilligers.
Wil jij ook bijdragen aan brede kennis over klimaatwetenschap? Kijk bij onze vacatures!

KlimaatHelpdesk Alumni

Warner van Aalst, Bouke Biemond, Sven Borghart, Eva Bullens, Milou van de Burgt, Inge Corino, Nick Davids, Oscar Donck, Nienke Geerts, Lieke Geessinck, Noor den Hartog, Leo van Kampenhout, Iris Keizer, Florine Kooij, Nadja Krueger, Bahar Mehmani, Johanneke Methorst, Boris van Meurs, Maud Moes, Arthur Oldeman, Bas van der Ploeg, Peter Roessingh, Anneke Vries, Dave van Wees, Dieuwetje Walch, Evi Wubben, Stefanie Ypma, Lenka Zachardová

Samenwerkingen

Inmiddels zijn er door verschillende andere initiatiefnemers meerdere online helpdesken opgericht. Voor vragen over biodiversiteit kunt u terecht op biodiversiteithelpdesk.nl en bij vragen over het brein op brainhelpdesk.ru.nl. Onze andere samenwerkingen kun je vinden op deze pagina.

De bèta-versie van deze website is ontwikkeld door Aquiles Carattino. De huidige website is ontworpen door Fabrique en wordt onderhouden door FourDigits.