Gaat het ijs op de Noord- en Zuidpool helemaal verdwijnen?

Sinds enkele decennia is het duidelijk dat de temperatuur stijgt. Als een gevolg daarvan zijn ijskappen aan het smelten, maar hoe ver zal dit nu echt gaan?

#klimaatverandering #ijskappen #Noordpool #Zuidpool #Zeespiegelstijging

Op de Noordpool wel maar op de Zuidpool voorlopig niet. Dat zal ik uitleggen. De Noordpool is een grote oceaan met continenten eromheen. De Zuidpool, ook wel Antarctica genoemd, is een groot continent met oceanen eromheen. Dat maakt een groot verschil.

De Noordelijke IJszee rond om de Noordpool bevriest elke winter en ontdooit voor een groot deel in de zomer. Dit is zeeijs. Het is op z’n hoogst maar een paar meter dik. Het zeeijs verdwijnt op dit moment in hoog tempo. Wetenschappers verwachten dat er nog voor 2050 zomers zijn waarin het zeeijs volledig wegsmelt. In de winter groeit het dan wel weer aan, maar in de zomerperiode zal de Noordpool dan grotendeels ijsvrij zijn.

pexels-dsd-694218.jpg

Afbeelding door DSD via Pexels

Antarctica, op de Zuidpool, bestaat niet uit zeeijs maar uit landijs. Het is ontstaan doordat er duizenden jaren aan sneeuwval liggen opgestapeld, dat onder zijn eigen gewicht is samengeperst tot gletsjerijs. Ook Antarctica verliest op dit moment ijs. Dat gaat ook steeds sneller. En toch zal het nog heel lang duren voordat Antarctica ijsvrij is, zelfs als het afsmelten verder versnelt.

Ter vergelijking: de huidige bijdrage van het smelten van Antarctica aan de zeespiegelstijging is iets minder dan 1 mm zeespiegel per jaar. In totaal ligt er op Antarctica genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 56 meter te laten stijgen. In het huidige tempo zou het dan meer dan 50.000 jaar duren voor de hele ijskap weg is. In werkelijkheid kan het een stuk sneller gaan, maar dan nog duurt het duizenden jaren. Daarmee gaat het vele malen langzamer dan het verdwijnen van het Noordpoolijs.

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Peter Kuipers Munneke.

Reviewer: Roderik van de Wal

Redacteur: Sven Borghart

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.