Hoe houd ik mijn huis warm met een lucht-warmtepomp als het buiten onder nul is?

Een goed geïnstalleerde warmtepomp met voldoende capaciteit zou het huis kunnen verwarmen, ook als het buiten onder nul is.

#isolatie #warmtepomp

Deze stappen zouden kunnen helpen:

  1. De woning na te isoleren
  2. Indien de woning (op papier) goed geïsoleerd is, met een infraroodmeter (laten) checken of er koude-lekken zijn (bijv. doordat de isolatie niet voldoende goed is aangebracht)
  3. Laten checken of de warmtepomp wel voldoende capaciteit heeft om de woning te verwarmen bij koud buitenweer (het maakt veel uit of je de hele woning wilt verwarmen of alleen de huiskamer en badkamer). Dit zou het probleem kunnen zijn omdat de meeste warmtepompen een elektrische piekbrander hebben om bij (extreme) koude piekwarmte te leveren (waardoor comfortproblemen eigenlijk niet zouden moeten optreden). Dit elektrisch element wil je zo weinig mogelijk inzetten omdat het rendement, vergeleken met de warmtepomp zelf, maar zeker ook met de concurrerende gasketel, laag is (het elektrisch element zelf heeft weliswaar een rendement van 100%, maar die elektriciteit moet eerst ook opgewekt worden).

Op de website warmtepomp-weetjes.nl kan je meer tips en praktische informatie vinden over wamtepompen.

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Robert Harmsen.
Reviewer: Wina Crijns-Graus
Redacteur: Sanli Faez
Gepubliceerd op: 10 november 2020