Watervoorraad
Langdurige droogte in de zomer kan in Nederland leiden tot watertekort en verminderde waterkwaliteit. De combinatie van droogte, weinig aanvoer van water door de rivieren en zeespiegelstijging leidt tot verzilting. Hierbij dringt zout water uit de zee de grond binnen. Normaal wordt dit tegengehouden door het zoete water dat aanwezig is in de grond, maar door droogte trekt het zoete water weg, waardoor het zoute water vrij spel heeft. Veel planten kunnen niet zo goed tegen hoge hoeveelheden zout in de bodem en verzilting heeft dan ook weer invloed op natuurgebieden en de oogsten van boeren. Extreme neerslag in de andere seizoenen kan juist leiden tot hoge waterstanden in de Rijn, Maas en andere, kleinere rivieren. Door de stijgende zeespiegel wordt het steeds moeilijker om het overtollige water in de zee te spuien. Ook zal het vaker voorkomen dat de riolering zal overstromen.
Landbouw en natuur
Vanwege de hogere temperaturen zal voor veel planten het groeiseizoen eerder beginnen en later eindigen. Voor de groei gebruiken planten CO₂ en de hoeveelheid CO₂ in de lucht is de laatste decennia sterk gestegen door menselijk handelen. Vanwege het langere groeiseizoen en meer CO₂ in de lucht, kan er in theorie meer voedsel geproduceerd worden. Vanwege veranderingen in neerslag en meer extreem weer kunnen de oogsten echter ook kleiner worden. Ook kunnen er exoten en plaagdieren en –insecten vanuit warmere landen naar Nederland trekken. Sommige ecosystemen, zoals heide en hoogveen, zijn erg afhankelijk van neerslag om te overleven. De kans is groot dat zonder extra bescherming zulke natuurgebieden niet kunnen overleven. Ook de kans op bosbranden zal toenemen. Door zeespiegelstijging kan waardevol natuurgebied zoals bijvoorbeeld de Wadden verloren gaan.
Gezondheid
Omdat het ‘s winters warmer is zullen er dan minder mensen overlijden. Maar door hittegolven in de zomer zal er in die periodes juist meer sterfte zijn, vooral onder ouderen. Ook zal de luchtkwaliteit in de zomer door hogere temperaturen slechter zijn, denk aan de vorming van smog. Door de verlenging van het groei- en bloeiseizoen zal het hooikoortsseizoen waarschijnlijk ook langer worden.
De hier beschreven gevolgen zullen niet in heel Nederland dezelfde invloed hebben, de zeespiegelstijging en verzilting is bijvoorbeeld met name een probleem voor de kustprovincies, terwijl de droogte juist een probleem is op de hoger gelegen zandgronden in het oosten van het land. Maar hoe dan ook zijn de gevolgen van klimaatverandering door heel Nederland heen al merkbaar en zullen in de toekomst groter worden.