Hoe komen antwoorden op de KlimaatHelpdesk tot stand?

De vraag

Als een vraag binnenkomt bij de KlimaatHelpdesk, gaat een redacteur op zoek naar een expert op dit vakgebied. Meestal is dat een wetenschapper binnen Nederland, maar het kan ook een andere deskundige zijn.

Het antwoord

Soms kan het zijn dat de vraag niet helemaal duidelijk is voor de expert. In dat geval zal de redacteur contact opnemen met de vraagsteller en proberen de vraag te verduidelijken.

Als het antwoord binnenkomt, vraagt de redacteur ook een andere expert in het vakgebied om het antwoord te controleren op juistheid. In de wetenschap wordt dit “peer-review” genoemd; een kritische beoordeling door collega’s in hetzelfde vakgebied. Dit is een heel belangrijke stap om ervoor te zorgen dat er geen onjuistheden in het antwoord sluipen. Daarom staat onderaan het antwoord ook de naam van de “reviewer”.

We streven ernaar alle vragen in twee weken te beantwoorden. Momenteel hebben we echter veel vragen in behandeling en zal dit langer duren.

Op de website

Zodra het antwoord is goedgekeurd door de reviewer, zorgt de redacteur dat (als nodig) het antwoord vertaald wordt, de details kloppen, de links in het stuk werken, de afbeeldingen goed staan, etc.. Dan wordt de vraag op de website geplaatst en krijgt de vraagsteller bericht dat de vraag beantwoord is!