Van dag tot dag zullen broeikasgasemissies wat variëren. Op een koude dag wordt meer aardgas verstookt, en op een werkdag wordt meer gereden dan op een feestdag. Het ontbreekt echter aan gegevens om emissies per dag te berekenen. De statistieken over broeikasgassen worden als eerst op jaarbasis vastgesteld. Vanwege actuele klimaatdoelstellingen in Nederland is er behoefte ontstaan aan data met een hogere frequentie.

Afbeelding via Pexels
Het CBS heeft daarom, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een methode ontwikkeld om deze op kwartaalbasis te monitoren, ongeveer twee en halve maand na afloop van een kwartaal [1]. Deze som wordt berekend met de volgende onderdelen:
- bestaande energiestatistieken op maandbasis
- bestaande ervaringen met het schatten van kwartaalemissies volgens definities van Nationale Rekeningen, die wat afwijken van definities die gelden voor beleidsdoelstellingen
- wat inschattingen voor relatief stabiele activiteiten (voorbeeld: methaanemissies uit koeien).
- analyses van specifieke ontwikkelingen (voorbeeld: sluiten van een grote fabriek)
Vooral de verdeling naar sector is moeilijk te berekenen, omdat daarover bij het CBS weinig gegevens beschikbaar zijn op maand- of kwartaalbasis. Veel gegevens uit over bedrijven uit enquêtes of administraties van netbedrijven of overheidsinstellingen komen alleen op jaarbasis bij het CBS binnen.
Het bijhouden van CO₂ emissies op dagbasis is dus lastig voor het CBS, omdat onderliggende informatie per dag niet bij het CBS bekend is. Voor CO₂ emissies uit aardgas is wel iets mogelijk, omdat er vanwege EU-regels over de transparantie van de gasmarkt een aantal zaken op dagelijks niveau worden bijgehouden. Dat geldt echter niet voor andere fossiele energiedragers zoals steenkool en olie en ook niet voor broeikasgasemissies die niet zijn gerelateerd aan energieverbruik. Natuurlijk is het altijd wel mogelijk om iets te schatten, maar die schatting zal een onzekerheid kennen. Bovendien kost het maken van (uitlegbare en plausibele) schattingen capaciteit en die is schaars. Daarbij is het ook zo dat verschillen in de uitstoot op korte tijdschaal in sterke mate samenhangen met toevallige omstandigheden zoals het weer of bijvoorbeeld het plegen van groot onderhoud aan installaties in de industrie en veel minder met lange termijn ontwikkelingen die vooral invloed hebben op het klimaat.