Toch is het zien van (grote) consequenties zelden genoeg. Sterker nog, in Nederland zijn steeds meer mensen zich bewust dat klimaatverandering grote consequenties heeft. Maar behalve dat mensen het probleem zien, is het ook belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat ze invloed hebben op de klimaatcrisis, dat ze concreet iets kunnen doen, en dat ze er niet alleen voor staan. Anders zijn klimaatacties onwaarschijnlijk.
Daarnaast is het belangrijk dat levensstijlveranderingen mogelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van wetgeving en beleid, en dat zulke veranderingen zichtbaar en breed worden gesteund en uitgevoerd.
Door mensen te informeren over de acties die zij kunnen ondernemen tegen klimaatverandering, zoals meer plantaardig eten en meer tweedehands kopen, krijgen mensen meer het gevoel dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de klimaatcrisis. Verder is het cruciaal dat men ziet dat andere mensen, maar ook bedrijven en overheden, bezig zijn met het klimaat en dit belangrijk vinden.
Als mensen bijvoorbeeld hun buren zien recyclen of fietsen, wordt dit soort gedrag steeds meer gezien als normaal. Hierdoor is de kans groter dat zijzelf ook meer gaan recyclen of fietsen. Door actie te ondernemen voor het klimaat draag je daarom niet enkel direct bij aan het verminderen van het probleem, maar ook aan het motiveren en stimuleren van anderen.