Zijn zonnepanelen belastend voor het milieu?

Er zijn mensen die beweren dat in zonnepanelen giftige stoffen zitten. Is dat zo? Indien ja, welke stoffen en hoeveel? Welk effect hebben ze? Zijn ze te vervangen door veiligere stoffen?

#hernieuwbare energie #zonnepanelen #groene energie

De meeste zonnecellen worden nu van silicium gemaakt. De meeste zonnepanelen, bestaan uit glas, silicium cellen, en metalen als aluminium, koper en zilver. Die zijn allemaal ongevaarlijk voor het milieu. In de panelen zit ook nog soldeertin, waar vaak ook lood in zit, en dat kan wel gevaarlijk zijn, vooral tijdens het produceren van de panelen.

pexels-kelly-lacy-2800832.jpg

Afbeelding door Kelly Lacy via Pexels

Er zijn ook een aantal soorten zonnecellen waar dat wat complexer ligt: de cellen waar nu vaak over gesproken wordt zijn lood-halide perovskiet zonnecellen. Het lijkt erop dat deze nieuwe cellen belangrijk worden in de volgende generatie zonnepanelen, omdat ze zonlicht meer efficiënt omzetten in elektriciteit dan conventionele cellen van silicium. De nieuwe cellen bevatten loodzouten die wateroplosbaar zijn, en er is felle discussie over hoe gevaarlijke die zouten kunnen zijn als ze in het leefmilieu lekken.

De toekomstige lood-halide zonnecellen zijn heel erg dun, ongeveer honderd keer dunner dan een mensenhaar, en daarom kan er maar weinig lood weglekken.

Zolang die loodzouten binnen de zonnecellen blijven, en die netjes recycled worden, is er niets aan de hand. Maar mocht er een ernstig lek optreden in een zonnepaneel, zou de regen die loodzouten uit de zonnecellen kunnen oplossen en naar de bodem spoelen. Gelukkig zijn deze lood-halide perovskiet zonnecellen heel erg dun, ongeveer honderd keer dunner dan een mensenhaar, en daarom kan er maar weinig lood weglekken. Er zit ook sowieso lood in de bodem, en die concentratie zou maar een beetje toenemen.

De grootste schade aan het milieu bij een lek zonnepaneel zou misschien niet van loodvervuiling maar van verzuring komen, zie bijvoorbeeld dit artikel (Open Access). Om echt een goed beeld te krijgen van potentiële schade, zeker als de zonnepanelen dicht bij akkers met voedingsgewassen worden neergezet, moet echter meer onderzoek worden gedaan. Daarvoor zijn een fors aantal studies aan de gang, en er wordt ook gewerkt aan loodvrije perovskieten maar die zijn nog niet zo efficiënt als de cellen met lood.

Hoe kwam dit antwoord tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Bruno Ehrler.
Reviewer: Oscar van Vliet
Redacteur: Sanli Faez

Gepubliceerd op: 6 november 2020

[1] Scientific Reports volume 6, Article number: 18721 https://www.nature.com/articles/srep18721

[2] Perovskieten https://nl.wikipedia.org/wiki/Perovskieten

[3] Halogenide https://nl.wikipedia.org/wiki/Halogenide

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.