De coronapandemie heeft een sterk effect gehad op menselijke activiteiten in 2020 en 2021: mensen werkten gedeeltelijk thuis, er was veel minder verkeer en vooral minder vliegverkeer. Terwijl de uitstoot van broeikasgassen in het voorjaar van 2020 aanzienlijk lager was dan normaal (in de orde van 17% wat betreft CO₂), was de wereldwijde impact in 2020 uiteindelijk een CO₂-emissiereductie van zo'n 6-7% ten opzichte van 2019 [2, 6, 7, 8,]. De impact op totale broeikasgasuitstoot is minder goed bekend, maar zal gezien het grote aandeel van CO₂ in dezelfde orde van grootte, maar iets kleiner, zijn. Na 2020 is de economie verder hersteld. Daarmee is ook de uitstoot weer toegenomen, met als gevolg dat in 2021 de emissies alweer de hoogste ooit waren [7]. De effecten op de lange termijn zijn nog enigszins onzeker. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat mensen in bepaalde beroepen nog steeds meer vanuit huis werken. Maar alles bij elkaar genomen lijkt de coronapandemie geen grote structurele veranderingen te hebben veroorzaakt. Dat zou betekenen dat de pandemie slechts tot een tijdelijke daling van broeikasgasemissies heeft geleid en dus loopt de totale uitstoot maar iets achter op de verwachte uitstoot als er geen coronapandemie was geweest [3, 5]. Daarmee is de klimaatimpact zeer beperkt: misschien een iets lagere stijging van de temperatuur ten opzichte van de eerdere voorspellingen in de orde van 0,01 graad Celsius in de toekomst [4].

Afbeelding door Anna Shvets via pexels.com
Tijdens de coronapandemie zijn wel grote investeringen aangekondigd om van de pandemie te herstellen. Deze zogenaamde herstelpakketten boden een unieke kans om de toekomstige ontwikkeling van infrastructuur, het energiesysteem en landgebruik te bepalen [1, 3]. Hoewel de herstelpakketten in bepaalde regio's (onder meer Europa) inderdaad gebruikt worden voor een bepaalde mate van vergroening, gaat dit aanzienlijk minder ver dan was voorgesteld. In de meeste landen is het aandeel "groen" in de herstelpakketten zeer beperkt.
Al met al lijkt de coronapandemie er toe geleid te hebben dat de broeikasgasemissies tijdelijk verlaagd zijn, maar er is geen sprake van een trendbreuk.