Ook zonder klimaatmaatregelen problemen
Laten we beginnen met vast te stellen dat ook zonder het nemen van klimaatmaatregelen de (melk)veehouderij onder grote druk staat. Er spelen veel zaken waar de boer in Nederland mee te maken heeft, zoals de eisen rond lucht-, water- en natuurkwaliteit en de afname van biodiversiteit, zoals de recente stikstofproblematiek, maar ook de hoge grondprijs en het verouderde boerenbestand met beperkt animo voor opvolging (Erisman en Poppe, 2020).
Sinds het begin van deze eeuw is het aantal melkveebedrijven in Nederland ongeveer gehalveerd (CBS 2021), sinds de jaren ’50 is zelfs bijna 90% van de boeren in Nederland verdwenen (CBS 2021; Schippers, 2016). Het aantal overgebleven bedrijven wordt steeds groter. Dit alles is te begrijpen als we kijken naar de ontwikkeling van de melkprijs; die is met wat pieken en dalen her en der grotendeels gelijk gebleven. Bij een gelijkblijvende prijs en toenemende productiekosten zul je steeds meer en steeds efficiënter moeten gaan produceren om nog wat te kunnen verdienen.
Dit (gebrek aan) verdienmodel verklaart ook waarom bijvoorbeeld de melkveehouderij, ondanks alle maatregelen die worden genomen om broeikasgas uitstoot tegen te gaan, toch steeds meer broeikasgas uitstoot. De hoeveelheid broeikasgas per liter melk gaat door de maatregelen al jaren een beetje omlaag, maar die winst wordt volledig tenietgedaan door de alsmaar doorgaande groei van de sector, waardoor er in het totaal toch steeds meer broeikasgas wordt uitgestoten (Doornewaard et al. 2018).

Afbeelding via Matthias Zomer via Pexels