Waarom wordt er nooit aandacht besteed aan de CO₂ die in ieders adem zit?

Planten nemen CO₂ op uit de atmosfeer. Via onze voeding komt een deel ervan in ons lichaam, en na de stofwisseling ademen we weer CO₂ uit: terug de atmosfeer in. Het is een gesloten kringloop zonder invloed op de huidige opwarming.

#CO2 uitstoot

Onze adem draagt dus niet bij aan de huidige opwarming.

pexels-photo-810775.jpeg
Afbeelding van Kelvin Valerio via Pexels

Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo’n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is dus heel veel.

Waar komt deze CO₂ vandaan?

Uit onze voeding. Of je nu vegetariër bent of niet, onze voeding is van plantaardige oorsprong. Planten onttrekken via fotosynthese CO₂ aan de atmosfeer en slaan dat op in koolstofverbindingen. Als de planten in onze voeding terecht komen, gebeurt er via de stofwisseling in ons lichaam het omgekeerde: de koolstof uit de voeding reageert met de zuurstof uit onze adem en vormt nieuw CO₂. Deze CO₂ ademen we vervolgens uit - ongeveer 100 keer meer dan we hebben ingeademd.

Voordat onze adem CO₂ toevoegt aan de atmosfeer, is het er dus eerst uitgehaald. Het is een gesloten systeem en een onderdeel van de natuurlijke koolstofcyclus. Onze adem draagt dus niet bij aan de huidige opwarming.

De natuurlijke koolstofcyclus heeft na de laatste ijstijd tot een stabiele waarde van CO₂ in de atmosfeer van ongeveer 280 ppm (parts per million) geleid. Door de uitstoot van fossiele CO₂ is dat nu gestegen naar 415 ppm. Het is door deze toename van CO₂ dat we spreken van het versterkte broeikaseffect, om duidelijk te maken dat de aarde uit zijn natuurlijke evenwicht is gebracht.

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Dit antwoord is geschreven door Herman Russchenberg.

Reviewer: Wouter Peters

Redacteur: Sven Borghart

Gepubliceerd op: 27 oktober 2020

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.