Protest tegen windenergie
Windmolens op land zijn in Nederland de goedkoopste manier om duurzame energie te produceren. De kosten liggen op ongeveer 5 eurocent per kilowattuur (dit is de bulk prijs, daar komen nog kosten bij voor consumenten). In 2020 produceerden we daarmee 8,8% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland [1]. Niet iedereen is daar blij mee omdat de windmolens opvallen in het landschap en (vermeende) negatieve gevolgen met zich meebrengen voor milieu en gezondheid.
Omdat er verzet is tegen windmolens op land, wordt er nu ook sterk ingezet op wind op zee. Deze windmolens staan binnen de Nederlandse economische zone en zijn deels zichtbaar vanaf het strand. Maar ook langs de kust is er weerstand tegen windmolens op zee, ook al staan deze windmolens niet dichtbij de achtertuinen van mensen. Desondanks is windenergie afkomstig van zee sterk gegroeid en leverde wind op zee 4,9% van het totale elektriciteitsverbruik van Nederland in 2020 [1]. Zonnepanelen produceren ook veel duurzame elektriciteit, in 2020 was dit 7,3% van het totale verbruik [1].

Afbeelding via Pexels
Goedkope maar ook onzekere windenergie
Windenergie is daarmee op dit moment de goedkoopste en meest betrouwbare bron van duurzame energie die we op grote schaal kunnen toepassen [2, 3]. We kunnen met meer windmolens (op land en/of zee) en meer zonnepanelen het grootste deel van het Nederlandse energieverbruik in de toekomst voorzien (en zeker 80% op Europees niveau) [2, 3, 4].
Nederland kan echter niet altijd genoeg energie produceren en opslaan om 365 dagen per jaar helemaal zelf voor voldoende energie in Nederland te zorgen. Zonnepanelen en windmolens leveren namelijk niet altijd energie. Daarnaast is de opbrengst van zonne-energie wisselender dan die van wind omdat het in Nederland vaker bewolkt, nacht of winter is dan windstil. Het is op het moment van schrijven niet haalbaar om genoeg elektriciteit op te slaan om meerdere weken aan ongunstig weer te overbruggen, bijvoorbeeld als het in de winter een tijd nauwelijks waait. Die verschillen in productie zijn te zien in figuur 1 en 2. Deze laten zien dat de productie van elektriciteit uit wind grillig maar gemiddeld hoger is, en zonnestroom veel afhankelijker is van het seizoen.

Figuur 1: Elektriciteitsopwekking van een windmolen in De Bilt in 2019, capaciteitsfactor berekend per uur. Bron: https://www.renewables.ninja

Figuur 2: Elektriciteitsopwekking van een zonnepaneel in De Bilt in 2019, capaciteitsfactor berekend per uur. Bron: https://www.renewables.ninja