Zijn biologisch afbreekbare koffiecapsules wel écht beter voor het milieu?

Gezien de huidige technologieën, recyclingmogelijkheden en het gemiddelde consumentengedrag, hebben de biologisch afbreekbare koffiecapsules een lagere milieu-impact dan de aluminium koffiecapsules. Dit geldt zelfs als de biologisch afbreekbare koffiecapsule wordt verbrand in plaats van gecomposteerd. Maar als je ervoor zorgt dat je aluminium koffiecapsule ook daadwerkelijk wordt gerecycled, kunnen aluminium capsules de voorkeur hebben.

#koffiecapsules #recycling

Wat gebeurt er met de koffiecapsules na gebruik?

Zowel biologisch afbreekbare als aluminium koffiecapsules zijn eigenlijk moeilijk terug te winnen of te recyclen. Hun huidige ontwerp en onze huidige infrastructuur voor afvalbeheer maken het een moeilijke taak.

pexels-photo-4226798.jpeg

Afbeelding via Pexels

Biologisch afbreekbare koffiecapsules worden pas biologisch afgebroken als ze via de groene bak worden afgevoerd. Dus als je geen groene bak hebt, hoe biologisch afbreekbaar je verpakkingsafval ook is, wordt het nooit gecomposteerd en in plaats daarvan dus verbrand. Aan de andere kant kan niet elke koffiecapsule die als "biologisch afbreekbaar" wordt aangeduid, worden gecomposteerd. Hoewel biologisch afbreekbaar plastic in theorie gecomposteerd zou kunnen worden, is dit niet altijd het geval. Dit komt door de huidige composteringsinfrastructuur in Nederland. Biologisch afbreekbare verpakkingen mogen we alleen in de groene bak deponeren als deze het Kiemplantlogo of OK-compostlogo [1] bevat. Dit zorgt ervoor dat zulke verpakkingen goed worden gecomposteerd zonder dat er problemen ontstaan ​​in de composteerinstallaties. Als de biologisch afbreekbare plastic verpakking dit logo niet bevat, moeten we het beschouwen als restafval en uiteindelijk worden verbrand. En als je geen groene bak gebruikt, hoe biologisch afbreekbaar je verpakkingsafval ook is: het wordt nooit gecomposteerd.

biodegradable.png

Afbeelding: afvalscheidingswijzer.nl

In het geval van aluminium capsules kan het aluminium alleen worden gerecycled als het is gescheiden van de koffie die erin zit. Dit is de reden waarom sommige koffiefabrikanten hun aluminium koffiecapsules verzamelen om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden beheerd en gerecycled. De meeste gebruikers van deze capsules gooien ze echter samen met hun overige afval weg zonder het koffiedik te scheiden. Eigenlijk worden we in Nederland gevraagd om de aluminium koffiecapsules in de afvalbak [2] te gooien. Om deze reden is het recyclingpercentage van aluminium koffiecapsules erg laag [3], en de meeste worden daadwerkelijk verbrand. De verbrandingsinstallaties in Nederland hebben vaak een terugwinningssysteem, waar metalen worden teruggewonnen na afvalverbranding. Door metalen uit de as terug te winnen, kunnen deze metalen worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt, hoewel het proces nogal inefficiënt en vervuilend is in vergelijking met directe recycling.

Hoogstwaarschijnlijk zullen beide worden verbrand en in dat geval hebben biologisch afbreekbare capsules een lagere milieu-impact.

De milieueffecten van koffiecapsules, rekening houdend met zowel materiaal- als afvalbeheer

Een onderzoek berekende de impact van koffiecapsules van verschillende materialen, namelijk aluminium, biologisch afbreekbaar (composteerbaar) PLA-plastic en PS-plastic op petroleumbasis [4]. Ze kwamen tot de conclusie dat de aluminium capsules de grootste milieu-impact hebben en de composteerbare capsule de laagste. Ze gingen ervan uit dat de composteerbare capsules gemiddeld 40% zouden worden gecomposteerd (dat wil zeggen dat 4 van de 10 mensen de capsule écht zouden composteren), terwijl slechts 14% van de aluminium capsules zou worden gerecycled (d.w.z. dat slechts 14 van de 100 mensen de capsule zouden zodanig weggooien dat deze kan worden gerecycled, bijvoorbeeld door ze naar een specifiek inzamelpunt te brengen). De resultaten gaven aan dat zelfs wanneer de composteringsratio afneemt en de aluminiumrecyclage toeneemt (tot 40%), de aluminiumcapsules nog steeds een hogere impact hebben vanwege de impact die wordt geproduceerd tijdens de productie en verwerking van de aluminiumcapsule. Gezien deze resultaten, zelfs als je je organisch afval niet scheidt, zijn biologisch afbreekbare plastic capsules waarschijnlijk een betere optie dan aluminium capsules. In het genoemde onderzoek is echter niet gekeken naar recyclingpercentages van aluminium hoger dan 40%. Het kan nog steeds zijn dat aluminium capsules de voorkeur hebben boven composteerbare capsules als je de koffiecapsule via de fabrikant weggooit (en zij deze volledig recyclen).

Conclusies

Biologisch afbreekbare koffiecapsules kunnen wel of niet worden gecomposteerd en aluminium koffiecapsules kunnen wel of niet worden gerecycled. Hoogstwaarschijnlijk zullen beide worden verbrand en in dat geval hebben biologisch afbreekbare capsules een lagere milieu-impact. Aluminium koffiecapsules zouden een lagere milieu-impact hebben als ze volledig worden gerecycled, bijvoorbeeld via de fabrikant. Het dilemma tussen biologisch afbreekbaar versus aluminium capsules is onderdeel van de zoektocht naar een duurzame manier van koffie drinken. Voorbeelden van duurzamere alternatieven en manieren dan de koffie capsules zijn filterkoffie en instant koffie [5].

Hoe kwam dit artikel tot stand?

Deze vraag is gesteld door Suzanna
Dit antwoord is geschreven door Blanca Corona Bellostas
Reviewer: Mark Kauw
Redacteur: Philipp Schneider
Gepubliceerd op: 3 maart 2022
Wat vond je van dit antwoord? Geef ons je mening!

[1] Milieu Centraal Afvalscheidingswijzer “verpakking van composteerbaar plastic” https://www.afvalscheidingswijzer.nl/producten/verpakking-van-composteerbaar-plastic/?q=afbreekbaar%20plastic

[2] Milieu Centraal Afvalscheidingswijzer website “koffiecupje” https://www.afvalscheidingswijzer.nl/producten/koffiecupje/?q=koffie%20cups

[3] Marinello, S., Balugani, E., & Gamberini, R. (2021). Coffee capsule impacts and recovery techniques: A literature review. Packaging Technology and Science, 34(11-12), 665-682. https://onlinelibrary-wiley-com.proxy.library.uu.nl/doi/full/10.1002/pts.2606

[4] Li, J. (2018). Comparative Life Cycle Assessment of Single-Serve Coffee Packaging in Ontario (Master's thesis, University of Waterloo). https://uwspace.uwaterloo.ca/bitstream/handle/10012/12860/Li_Jingxi.pdf?sequence=5&isAllowed=y

[5] Humbert, S. Loerincik,Y. Rossi,V. Margni,M. and Jolliet,O. (2009) Life Cycle Assessment of Spray Dried Soluble Coffee and Comparison with Alternatives (Drip Filter and Capsule Espresso). Journal of Cleaner Production 17 (15): 1351–58. https://studylib.net/doc/8894289/life-cycle-assessment-of-spray-dried-soluble-coffee-and-c

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.