Wat gebeurt er met de koffiecapsules na gebruik?
Zowel biologisch afbreekbare als aluminium koffiecapsules zijn eigenlijk moeilijk terug te winnen of te recyclen. Hun huidige ontwerp en onze huidige infrastructuur voor afvalbeheer maken het een moeilijke taak.

Afbeelding via Pexels
Biologisch afbreekbare koffiecapsules worden pas biologisch afgebroken als ze via de groene bak worden afgevoerd. Dus als je geen groene bak hebt, hoe biologisch afbreekbaar je verpakkingsafval ook is, wordt het nooit gecomposteerd en in plaats daarvan dus verbrand. Aan de andere kant kan niet elke koffiecapsule die als "biologisch afbreekbaar" wordt aangeduid, worden gecomposteerd. Hoewel biologisch afbreekbaar plastic in theorie gecomposteerd zou kunnen worden, is dit niet altijd het geval. Dit komt door de huidige composteringsinfrastructuur in Nederland. Biologisch afbreekbare verpakkingen mogen we alleen in de groene bak deponeren als deze het Kiemplantlogo of OK-compostlogo [1] bevat. Dit zorgt ervoor dat zulke verpakkingen goed worden gecomposteerd zonder dat er problemen ontstaan in de composteerinstallaties. Als de biologisch afbreekbare plastic verpakking dit logo niet bevat, moeten we het beschouwen als restafval en uiteindelijk worden verbrand. En als je geen groene bak gebruikt, hoe biologisch afbreekbaar je verpakkingsafval ook is: het wordt nooit gecomposteerd.

Afbeelding: afvalscheidingswijzer.nl
In het geval van aluminium capsules kan het aluminium alleen worden gerecycled als het is gescheiden van de koffie die erin zit. Dit is de reden waarom sommige koffiefabrikanten hun aluminium koffiecapsules verzamelen om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden beheerd en gerecycled. De meeste gebruikers van deze capsules gooien ze echter samen met hun overige afval weg zonder het koffiedik te scheiden. Eigenlijk worden we in Nederland gevraagd om de aluminium koffiecapsules in de afvalbak [2] te gooien. Om deze reden is het recyclingpercentage van aluminium koffiecapsules erg laag [3], en de meeste worden daadwerkelijk verbrand. De verbrandingsinstallaties in Nederland hebben vaak een terugwinningssysteem, waar metalen worden teruggewonnen na afvalverbranding. Door metalen uit de as terug te winnen, kunnen deze metalen worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt, hoewel het proces nogal inefficiënt en vervuilend is in vergelijking met directe recycling.