Ten tweede, wordt actief. Het oude gezegde: ‘een betere wereld begint bij jezelf’, bevat nog altijd een grote kern van waarheid. Dat beginnen kan natuurlijk met de handvatten die Anne-Jo Visser geeft in haar antwoord op de vraag ‘Wat kan ik als burger doen om klimaatverandering te stoppen?’. Ik durf echter wel te beweren dat er op de universiteit nog veel meer mogelijkheden zijn om actief te zijn/worden.
Universiteiten (en haar onderwijs en onderzoek) zijn cruciaal in het sturen van maatschappelijk debat en actie, en kunnen koplopers zijn in de klimaatbeweging. Door je als student in te zetten voor het klimaat in studentenraden, binnen Green Offices (die bijna elke universiteit in Nederland heeft) of binnen je eigen studie- of studentenvereniging kun je bijdragen aan bewustwording en verandering. Opper bijvoorbeeld eens het organiseren van een symposium over de rol van je studie/vakgebied in de klimaatcrisis.
De universiteit is een unieke plek waar kennis, onderzoek, nieuwe ideeën en samenwerken aan de wereld van morgen samen komen. Praat met medestudenten en docenten over wat jullie kunnen betekenen en mobiliseer jezelf.
Wat is eigenlijk de huidige rol van scholieren en studenten in het klimaatdebat?
Voor reële acties kan je ook inspiratie halen uit de rol die scholieren en studenten over de hele wereld hebben in het klimaatdebat, bij het mitigeren van klimaatveranderingen en bij het verzinnen van oplossingen voor de gevolgen hiervan.
Jonge mensen over de hele wereld staan op om te protesteren voor het klimaat, spannen rechtszaken aan tegen de grote vervuilers en gaan in gesprek met hun politieke leiders. Op 15 maart 2019 vond het grootste jongeren protest ooit plaats, 1.6 miljoen scholieren en studenten uit 300 steden over de hele wereld verlieten hun klaslokalen om te protesteren voor klimaatactie.
Het interessante aan deze wereldwijde jongerenbeweging is dat we uit onderzoek weten dat wanneer mensen op jonge leeftijd maatschappelijk betrokken raken, ze later in hun leven vaker betrokken blijven. Hoe groter de groep scholieren en studenten is die zich inzet voor het klimaat, hoe groter de kans dat deze generatie zich hun leven lang blijft inzetten. Daarbij werkt actief zijn aanstekelijk: een onverwacht effect van de #FridaysforFuture beweging is dat de ouders van de jonge activisten ook meer politiek betrokken raken.